7 Comments
User's avatar
Roel's avatar

Jammer dat je P/E van 30 aanhoudt terwijl dit niet het juiste getal is. Of is dit een aangepast artikel uit 2021? Dat er verschil is is duidelijk, maar dat had je ook met het cijfer 21,57 kunnen aantonen.

Expand full comment
Luc Kroeze's avatar

Dank je wel, Roel, voor je reactie. Ik denk dat het cijfer van 21,57 het punt juist nog sterker onderbouwt, toch? Voor het artikel heb ik de afbeelding gebruikt die de afgelopen weken overal opduikt. Hoewel de 30x winst daarin overdreven is, illustreert het goed het punt dat ik wil maken. Mijn interpretatie van de afbeelding is dat men wil aangeven dat beleggers nog steeds in de rij staan voor Amerikaanse aandelen, zelfs bij een waardering van 30x de winst, terwijl Europese aandelen bij 15x de winst genegeerd worden. Wat ik vooral wil benadrukken, is dat Amerikaanse aandelen met een hogere PE-ratio niet per se duurder hoeven te zijn. Het verschil in PE-ratio verdient wat mij betreft dus een meer genuanceerde benadering.

Expand full comment
Roel's avatar

Dank je wel voor je reactie.

Expand full comment
eric's avatar

Beste Luc, van waar haal je dit getal "S&P 500 P/E = 30 ? Ik kom op een ander cijfer!

Expand full comment
Luc Kroeze's avatar

Dag Eric, die 30 komt uit een meme van twitter. Het is iets minder erg dan dat, maar het gaat om het idee ;-) Verschil zal nog steeds wel behoorlijk groot zijn, maar niet zo groot.

Expand full comment
Henk Verhelst's avatar

Het klinkt toch een klein beetje alsof je voor 'this time is different' aan het argumenteren bent. Maar ipv 'time' is het 'country'.

Expand full comment
Luc Kroeze's avatar

Uit het artikel:

Dit alles wil niet zeggen dat de VS automatisch recht heeft op een dubbele waardering ten opzichte van Europa. Maar gezien de bovenstaande factoren is het logisch dat de P/E-ratio’s in de VS een stuk hoger mogen liggen voordat men kan spreken van daadwerkelijk duurdere aandelen.

Of het this time/country is different zal zijn, ik heb geen idee, daar wens ik me ook niet over uit te spreken. Wat ik wel weet is dat bedrijven met uiteenlopende karakteristieken aan verschillende multiples horen te noteren. Zo is het perfect mogelijk dat bedrijf A aan 20x de winst goedkoper is dan bedrijf B aan 15x de winst. Zie mijn eerdere blogartikelen die daar verder op in gaan. Het gaat mij in het artikel niet over eventuele overwaardering, maar over het verschil in waardering tussen bepaalde bedrijven (in dit geval VS en Europa)

Expand full comment